Algemene informatie

Een warmtepomp kan een woning voorzien van warm water en verwarming. Om hiervan nuttig gebruik te kunnen maken,  zijn een aantal voorwaarden. Zo moet de woning voorzien zijn van een goede isolatie en een laagtemperatuur afgifte systeem. Goed geconfigureerd kan een warmtepomp zowel in geld als energetisch aantrekkelijker zijn dan bijv. een gas cv ketel. Er wordt vaak gerekend met 30% voordeel bij het gebruik van een warmtepomp in combinatie met een cv ketel, de zogenaamde hybride systemen.

Er zijn verschillende soorten warmtepompen, met open of gesloten bron, de lucht water warmtepomp en de warmtepompboiler. Een duidelijke uitleg over alle soorten warmtepompen en de ins en outs staat op:  http://www.warmtepomp-info.nl

Nadeel van de bron warmtepomp vind ik dat er diepe gaten in de grond geboord worden tot wel 100 meter. Ik denk dat dit risico’s oplevert voor ons milieu, als door het boren de verschillende aardlagen gaan lekken, is er bijvoorbeeld kans op verontreiniging van het drinkwater. Bovendien blijkt vaak dat na een aantal jaren deze bronnen uitgeput zijn doordat er in de zomer geen warmte wordt teruggevoerd naar de bron. Als een bron uitgeput is, betekent dit in de praktijk dat er elektrisch verwarmd wordt, en dat is duur en zeer belastend voor het milieu. Wel zijn er bron warmtepompen die de warmte halen uit bijvoorbeeld een warmtemuur (trombe wand) of open water, e.d. Dit zijn wel goede opties.

Verder ben ik voorstander van de lucht water warmtepomp en de varianten daarop zoals energypanel oplossingen. De meeste lucht water warmtepompen halen de warmte uit de buitenlucht. Ze maken daarbij een rendement van ongeveer 400%, dat wil zeggen met 1 Kwe stroom maken ze 4 Kwth warmte. Deze factor wordt COP of SCOP genoemd.  Coëfficiënt Of Performance of Seasonal Coëfficiënt Of Performance (gemiddeld rendement over een heel jaar). In bovenstaand geval heeft de warmtepomp een COP van 4. Deze COP haalt de warmtepomp als het buiten ongeveer 15% graden is en als het water tot ongeveer 50 graden verwarmd moet worden. Wordt het buiten kouder of moet de watertemperatuur hoger worden, dan daalt de COP.

Bij een lucht water of alternatieve bronwarmtepomp ligt een combinatie met een zonneboiler voor de hand. De zonneboiler haalt de energie van de zon direct binnen. Wat er nog tekort komt, wordt aangevuld met zonne energie uit de buitenlucht. Als de warmtepomp gevoed wordt met groene stroom of wellicht zelf opgewekte stroom, ligt een energievriendelijke oplossing in het verschiet. Daarover meer bij configuraties/ concepten.

 

Door Zon en Wind

Paul Stams
Zernikestraat 27,
5223DE ´s-Hertogenbosch

Telefoon:
Mobiel : 06 49794602

Email: info@doorzonenwind.nl
Inet: www.doorzonenwind.nl

Route

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave