De werking en de inhoud

foto van Milieu Centraal

Een zonneboilersysteem werkt als volgt: de collector wordt verwarmd door licht en de zon. Via een warmtewisselaar (gekrulde buis) wordt deze warmte afgegeven aan water in een vat. Het afgekoelde water(blauw) wordt door een pomp door de collector gepompt en wordt daar weer opgewarmd. Een regelmechanisme zorgt er voor dat de pomp blijft lopen zolang de collector warmer is dan het water in het vat. Het warme water in het vat kan gebruikt worden voor warm water voor gebruik in de keuken, douche, bad, wasmachine en vaatwasser. Het water uit het vat wordt als dat nodig is naverwarmd door de cv-ketel.

Verwarming van zwembaden is ook een mogelijkheid, hierbij worden vaak andere systemen gebruikt. Een standaard zonneboiler heeft een collector van 2- 3 m2 en een watervoorraad (boiler) die varieert tussen 80 en 200 liter. De afmetingen van de boiler variëren dus ook: de diameter varieert van 50-80 centimeter, de hoogte ligt tussen 100 en 160 centimeter. Er zijn ook liggende vaten die vaak een plaats kunnen krijgen in de schuinte (knieschot) van een zolder. Standaard zonneboilers hebben meestal een combiketel als externe naverwarmer voor warm water. Naverwarmen kan ook elektrisch, met een hotfill of close-in boiler, of met een houtkachel.

Een alternatief is een liggend vat, dat onder de nok van het dak wordt opgehangen. Het vat meet 50 centimeter in doorsnede en is 130 centimeter breed. Het vat hangt altijd hoger dan de collector. Omdat warm water opstijgt, stroomt het warme collectorwater vanzelf naar het vat zonder hulp van een pomp. Dit systeem werkt volgens het thermosifon principe. Hoe groot moet de zonneboiler zijn om voldoende tapwater te leveren?

De grootte van een zonneboiler is te berekenen door te kijken naar het aantal personen in een huishouding met hun warmwater verbruik. De volgende rekensom kan gebruikt worden:

10+(5 x aantal bewoners) =…….(keuken) 35 x aantal douches per dag=……..(douche) 70 x aantal baden per dag =……..(bad) Totaal dagelijks gebruik ………liter Boilervat grootte = is dagelijks gebruik x overbruggingsdagen. Met overbruggingsdagen wordt bedoeld dat er niet altijd zon is en er dus soms voor meerdere tijd uit het vat getapt kan worden. Uitgangspunt bij het bepalen van de zonneboiler is: maximaal warm water(volledige dekking) in de zomer en in de winter iets minder.

Een globaler wijze is uitgaan van 40-50 liter per persoon.

Door Zon en Wind

Paul Stams
Zernikestraat 27,
5223DE ´s-Hertogenbosch

Telefoon:
Mobiel : 06 49794602

Email: info@doorzonenwind.nl
Inet: www.doorzonenwind.nl

Route

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave