Hout cv kachels

De in het vorige stuk besproken leemkachel met warmtewisselaar is een hout cv kachel. Maar de meest voorkomende hout-cv kachels zijn in stalen en soms gietijzeren uitvoering. Een enkele keer zit er ook een houtvergasser klein model voor in de huiskamer tussen. Sommige kachels zijn in gietijzer uitgevoerd, deze hebben meer accumulerend vermogen dan staalplaatkachels.

Een belangrijk aspect bij hout cv kachels is de veiligheid. In de simpelste uitvoeringen is een hout cv kachel een kachel waarin bovenin een bak gelast is die gevuld wordt met water. Bij het stoken wordt dit water warm en wordt naar de cv installatie of een buffervat gepompt. Stel je voor wat er gebeurt als de pomp het niet doet om een of andere reden. De temperatuur van de bak met water in de kachel loopt op tot grote hoogte met als mogelijk resultaat een ontploffing van de kachel met alle narigheid van dien.

Een ander aspect is het vermogen van de houtkachel. Wij zijn wat dat betreft verwend met de cv ketel die met het grootste gemak 20 Kw vermogen of meer levert. Om hetzelfde vermogen met een houtkachel te leveren is een flinke kachel nodig. Wat vaak gebeurt is dat een hout cv kachel te veel gekoeld wordt door de bak met water, waardoor de verbrandingstemperatuur in het stookgedeelte te laag wordt wat weer een slechte verbranding tot gevolg heeft. De kachel brandt dan niet lekker, gaat stinken en verslindt hout wat eindigt in creosoot in de schoorsteen.

Een hout cv kachel kan bijvoorbeeld gebruikt worden om een buffervat te verwarmen, een logische configuratie zou een zonneboiler zijn waarbij de kachel aanvult wat de zonneboiler te weinig levert. Bijkomend voordeel is dat een houtkachel vrij direct een aangename stralingswarmte oplevert.(zie schema)

 

Door Zon en Wind

Paul Stams
Zernikestraat 27,
5223DE ´s-Hertogenbosch

Telefoon:
Mobiel : 06 49794602

Email: info@doorzonenwind.nl
Inet: www.doorzonenwind.nl

Route

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave