Leemkachel wordt zo genoemd omdat een van de belangrijke componenten leem is. Vergelijkbaar werkende kachels kom je onder verschillende namen tegen: leemkachel, tegelkachel,  finoven, tichelkachel, etc.

Leem en houtkachels zijn duurzaam mits ze efficiënt en met hoog rendement branden. De co2 die het hout tijdens de levensduur heeft opgeslagen komt vrij bij verbranding. Aan de andere kant is duidelijk dat als iedereen op hout zou stoken, er een tekort aan hout is.

Leemkachels zijn een van de eenvoudigste duurzaamste houtkachels is een leemkachel. Hierin wordt in een korte tijd een partij hout gestookt waarbij de rookgassen door de kachel worden geleid waardoor de kachel wordt opgewarmd. Eenmaal opgewarmd blijft de kachel urenlang warmte afstralen. Dit is mede te danken aan het gebruikte leem dat goed in staat is warmte op te slaan (accumuleren) en langzaam af te geven aan de omgeving.

In de korte tijd dat gestookt wordt, brandt de kachel voluit waardoor er een goede verbranding plaatsvindt. In de koude perioden wordt de kachel dagelijks gestookt.

Tegenwoordig zijn er ook leemkachels die een warmtewisselaar hebben waarmee een voorraadvat kan worden bij gewarmd zodat daar lage temperatuur verwarming op warm tapwater mee gemaakt kan worden. Door het toepassen van een warmtewisselaar is de leemkachel erg geschikt om te worden opgenomen in een zonneboilersysteem.

Een ander voordeel van een leemkachel is de vrije vormgeving. Het hart van de kachel moet aan bepaalde specificaties voldoen, de buitenvorm is vrij vorm te geven en daarmee een inspirerende bezigheid. Een leemkachel kan onder begeleiding zelf gebouwd worden.

Wij werken samen met Thomas Pijnenborgh die de kachel en de eventuele wandverwarming verzorgt, terwijl wij het zonneboilersysteem regelen. Zie ook http://www.groenebouwmaterialen.nl/   Zij hebben tevens allerlei groene bouwmaterialen en kachel en leemmaterialen in hun shop.

 

Door Zon en Wind

Paul Stams
Zernikestraat 27,
5223DE ´s-Hertogenbosch

Telefoon:
Mobiel : 06 49794602

Email: info@doorzonenwind.nl
Inet: www.doorzonenwind.nl

Route

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave