Naverwarming zonneboiler

Of het nu gaat om een kleine zonneboiler voor enkel tapwater of een grote zonneboiler die ook de verwarming ondersteunt, er is altijd naverwarming nodig. Dit is enerzijds omdat de energie van een zonneboiler in het voor en najaar niet voldoende energie levert maar ook omdat tapwater beschermd moet worden tegen legionella. Legionella zijn bacteriën die stevig groeien als ze langere tijd in water van 40 graden verblijven. Bij inademing van deze bacterien kunnen mensen ziek worden. Daarom is het verplicht om dit probleem te voorkomen. Een van de manieren om dit te doen is om het tapwater dat uit de zonneboiler komt, na te verwarmen. Meestal is dit een cv ketel.

Voor mensen die geen gas hebben of van de gasaansluiting af willen, zijn er andere manieren. Een simpele manier is om een verwarmingselement in de zonneboiler te plaatsen. Nadeel hiervan is dat dit veel stroom verbruikt.

Andere methoden zijn: een close-in boiler gebruiken als naverwarmer (bij tapwater) of een elektrische geiser toepassen. Nadeel van deze laatste oplossing is dat hiervoor vaak een extra elektrische aansluiting gemaakt moet worden. 

Een andere methode is het toepassen van een warmtepomp, deze werkt op stroom en heeft over het algemeen een goede opbrengst (COP of SCOP).

Als er wel een gasaansluiting is, kan gebruik gemaakt worden van een combinatie van een cv ketel in combinatie met een warmtepomp. Dit worden hybride systemen genoemd.

Er kan een houtkachel toegepast worden, een cv houtkachel of een pellet cv kachel. Deze kachels kunnen op een groter buffervat worden aangesloten om zodoende het water op de gewenste temperatuur te krijgen. Houtkachels zijn er in allerlei uitvoeringen, van ouderwets aandoende fornuizen tot strakke moderne uitvoeringen. Zie  http://www.gsystems.be/nl/onze-producten/houtfornuizen.html voor een aantal fornuizen. Kijk dan ook even bij  http://www.rayburn-web.co.uk/57_208.htm

Een variant op de houtkachel is de houtvergasser, hierin wordt hout eerst vergast en daarna wordt het gas verbrand. Voordeel van deze kachels is het hoge rendement dat bereikt wordt. Ook een hoog rendemente hebben de leemkachels, ook wel bekend als tichelkachel, finoven, etc. Tevens kunnen deze kachels gemakkelijk mooi worden vormgegeven. Tichelkachel:  http://www.tigchelkachels.nl/?pag_id=1388&site_id=31 

Een pelletkachel is een kachel die brandt op kleine geperste houtkorrels. In de kachel is een reservoir zodat de kachel een paar dagen kan branden zonder te vullen. Hij steekt zichzelf aan en is met een afstandsbediening te gebruiken. Nadeel van deze kachel is dat hij jaarlijks onderhoud moet hebben en de houtkorrels (pellets) vaak van ver komen en daardoor minder vriendelijk voor het milieu zijn.

 

 

Door Zon en Wind

Paul Stams
Zernikestraat 27,
5223DE ´s-Hertogenbosch

Telefoon:
Mobiel : 06 49794602

Email: info@doorzonenwind.nl
Inet: www.doorzonenwind.nl

Route

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave