Soorten panelen

Zonnepanelen  
Een ander manier van zonne-energie is het opwekken van stroom via zonnepanelen. Een zonnepaneel is vaak opgebouwd uit 60 zonnecellen.

Zonnecellen zijn meestal gemaakt van silicium. Dat silicium bestaat uit twee lagen. Onder invloed van licht gaat er tussen de twee lagen een elektrische stroom lopen. Met een vakterm heten zonnepanelen daarom ook wel ‘photovoltaïsche cellen’ (van phos = Grieks voor licht, en Volta, naar de eenheid van elektrische spanning). Afgekort wordt gesproken van PV-systemen.

Zonnepanelen zijn er van monokristallijn en polykristallijn silicium. Verschil ontstaat door de verschillende manier van het bewerken van het silicium. In de praktijk hebben de monokristallijne panelen een iets hoger rendement maar zijn daarentegen ook iets duurder.

 

Een zonnepanelensysteem bestaat uit een aantal belangrijke onderdelen: zonnepanelen, een montagesysteem, een omvormer of inverter en een monitoringsysteem. 

 

De zonnepanelen zetten licht om in gelijkstroom, de inverter zet deze om in wisselstroom zoals we die in huis  gebruiken. Een inverter moet passen bij het aantal en soort zonnepanelen. De zonnepanelen worden via draden met de inverter verbonden en met een groep in de meterkast.

De opgewekte stroom van de zonnepanelen gebruikt u via de apparaten in huis. Als deze geen stroom vragen (bijvoorbeeld als u niet thuis bent of op vakantie) levert u de stroom terug naar uw stroomleverancier. Hierbij krijgt u voorlopig voor uw zelf opgewekte stroom net zoveel terug als u er voor betaalt inclusief belastingen. Dit terugleveren noemt men salderen. Tot 5000 Kwh mag u salderen of terugleveren. 

Zonnepanelen zijn er in het blauw of grijs maar ook in een totale zwarte uitvoering.

Schaduw op het dak? Ook hiervoor is een oplossing. Er zijn inverters die kunnen worden ingezet voor deze gevallen. Valt een groot deel van de panelen een deel van de dag in de schaduw, dan zijn er inverters met 2 mpp trackers waardoor de inverter werkt als twee inverters. De panelen in de schaduw worden apart behandeld waardoor de opbrengst zo hoog mogelijk blijft. Een andere oplossing is het gebruik van micro inverters van Enecsys. Of Solar edge of andere systemen.

Als de schaduw meer wisselend is kunnen micro inverters worden toegepast. Elk paneel krijgt dan zijn eigen inverter waardoor de opbrengst van het systeem maximaal wordt. Het mooie van deze systemen is dat u  tevens per paneel de opbrengst kunt volgen.

 

Door Zon en Wind

Paul Stams
Zernikestraat 27,
5223DE ´s-Hertogenbosch

Telefoon:
Mobiel : 06 49794602

Email: info@doorzonenwind.nl
Inet: www.doorzonenwind.nl

Route

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave