Zonneboiler in beeld

De belangrijkste onderdelen van een zonneboiler zijn: de collector met montagemateriaal, een boilervat voor wateropslag, meestal een pompset met appendages en een regelaar. Hieronder worden de onderdelen uitgelegd.

De vlakkeplaat-collector. Afmetingen 212 x 118 cm, dikte ongeveer 8 cm. Deze plaat van HrSolar heeft een jaaropbrengst van meer dan 5 GJ of bijna 1500 Kwh. Er zijn uiteraard meerdere fabrikanten van dit soort collectoren maar de opbrengst van deze is het hoogst. De collectoren worden in Nederland gefabriceerd.

 

De heatpipe collector. Deze collector bestaat uit een aantal buizen. Dit kunnen er 10, 15, 20, 25 of 30 zijn. Zij worden in een verzamelunit gestoken waardoor vloeistof wordt gepompt die de warmte naar een voorraadvat brengt.

Een buis is 2 meter lang en ongeveer 6cm rond. De buis is gemaakt van dubbelwandig glas dat vacuüm gemaakt is. In de buis zit de heatpipe: een koperen pijpje van ongeveer 10 mm met een grotere kop, de zgn. condenser.  Dit buisje is ongeveer 180 cm lang en is ook vacuüm gemaakt en voorzien van een beetje vloeistof en nog wat toevoegingen. Zodra er warmte op het buisje komt, verdampt de vloeistof, de damp gaat naar boven, naar de condensor. De condensor wordt gekoeld door vloeistof die naar het boilervat van de zonneboiler stroomt. Het condensaat stroomt naar beneden in de heatpipe en het proces blijft zich herhalen.

Boilervaten zijn in vele formaten van 100 liter tot duizenden liters. Voor een klein huishouden die enkel tapwater verlangt, is 150 liter voldoende. Voor tapwater en verwarmingsondersteuning wordt vaak 200, 400 of meer liter gebruikt.

Andere onderdelen zijn de pompset, expansievat en regelaar.

 

Door Zon en Wind

Paul Stams
Zernikestraat 27,
5223DE ´s-Hertogenbosch

Telefoon:
Mobiel : 06 49794602

Email: info@doorzonenwind.nl
Inet: www.doorzonenwind.nl

Route

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave